Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Leeuwarden, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 een afspraak met de loodgieter leggen voor uw stucwerkvoorbereiding

Redactie leeuwarden-stukadoor.nl, 24 juni 2024
Witte muur met scheur
Bereid uw woning voor op een bezoek van onze stukadoors, lees hier wat u alvast kunt doen.

Prettig woningbezitters pakken graag uit met het stuccen van hun muren. Een strak gestucte muur creëert de juiste voorwaarden voor de verdere afwerking met verf of behang. Het stucen van de muur is een klus die de nodige inspanning en zorgvuldigheid vraagt.

U kunt deze voorbereiding makkelijk zelf thuis uitvoeren!De eerste en primordiale stap is om de muur voor te bereiden. Bekijk deze blog met 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het gereedmaken van de muur, is het belangrijk om eerst uw woning voor te bereiden op de stukadoors. Om de muur volledig en nauwkeurig te kunnen stucen, is het cruciaal om alle radiatoren te laten verwijderen vóór de klus. Het is verstandig om deze klus te laten klaren door een loodgietersbedrijf, zo bent u verzekerd van een correcte en veilige uitvoering.

Tip 2: Maak uw muur helemaal leeg

Dit is van toepassing op diverse items die aan de muur zijn gemonteerd of in de muur zijn bevestigd. Indien de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, doe dan de trapleuning tijdelijk weg. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor alle plekken goed kan bereiken en volledig toegang heeft.

Als de muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars bevat, kunt u deze beter even verwijderen. Op deze manier is gegarandeerd dat de muur helemaal vrij is en er geen stuc op belandt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Met een stuc-veilige omgeving bereidt u uw muur optimaal voor

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel op de muur wordt aangebracht, is het belangrijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt de toegang van de stukadoor tot de muur eenvoudiger. In het geval dat meubels niet tijdelijk elders kunnen worden geplaatst, kunt u ze ook afplakken (raadpleeg tip 4).

Tip 4: Laat uw muur helemaal vrij van spullen

Wilt u bepaalde delen van een kamer stucen? Vergeet dan niet om de randen van de muur af te plakken. Indien u van plan bent een stukadoor te huren, kunt u overleggen hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is zeer belangrijk in verband met de garantie.

Bij het stucen van een muur kan er veel rommel ontstaan, vandaar dat het belangrijk is om de vloer af te dekken. Wanneer uw meubels niet kunnen worden verplaatst, is het verstandig om in samenspraak met de stukadoor te bekijken hoe u ze het beste kunt afdekken. Voor het beschermen van de meubels is een plastic zeil met tape handig.

Tip 5: Bepaal de ondergrond voordat u gaat stucen

Belangrijk voordat u doorgaat met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet alle ondergronden zijn direct geschikt voor bewerking. Als u een kale muur heeft met schoonmetselwerk, dan is in eerste instantie een raaplaag vereist, en bij een muur op basis van gipsplaten moet u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aanbrengen. Het vaststellen van de ondergrond is van cruciaal belang bij het bepalen welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Voer een grondige muurinspectie uit ter voorbereiding op stucwerk

Het is noodzakelijk om eerst te controleren of de muur gereed is voor stucwerk voordat u begint met de voorbereidingen. Voor een perfect gestucte muur is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle schade aan de muur van tevoren gerepareerd is en alle mogelijke behangresten zorgvuldig zijn verwijderd. Zonder het uitvoeren van deze controles, kunnen er oneffenheden optreden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Zorg dat uw muur helemaal vrij is van stof

Nu is het moment aangebroken om zelf de muur schoon en stofvrij te maken met een grote borstel. Als er veel fijnstof op de muur zit, is het een optie om de borstel licht vochtig te maken. Wanneer de borstel een beetje vochtig is, wordt stof goed opgevangen en maakt u de muur volledig schoon.

Tip 8: De muur ontvetten

Wanneer de muur helemaal stofvrij is, kunt u de muur ontvetten. Zorg dat u doekjes, warm water en ontvetter tot uw beschikking heeft. Giet de ontvetter in het warme water en maak de doekjes nat met het mengsel.

Gebruik deze om de muur te reinigen. Let erop dat de doekjes goed zijn uitgewrongen, ze mogen niet te nat zijn wanneer u ze op de muur aanbrengt. Let op welke hand u gebruikt om de muur te reinigen en welke vuil is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: Zorg ervoor dat u de optimale hechting van uw muur zelf in de hand heeft

Zodra de muur gereed is, kunt u een extra laag aanbrengen om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Als u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten welk type ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond heeft u een ander product nodig om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (denk aan beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het verstandig om een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) wordt geadviseerd om primer grondeermiddel te gebruiken. Het overleggen met een stukadoor over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, wordt aanbevolen.

Tip 10: Optimale droging van uw muur voor stucwerk is essentieel

Als u de muur heeft schoongemaakt, ontvet, stofvrij gemaakt en behandeld, is het belangrijk om de muur grondig te laten drogen. Als de muur nog nat is of vocht bevat, bestaat de kans dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg ervoor dat dit enkele uren voor de stukadoor aankomt, zodat u er zeker van bent dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Bescherm de hoeken van uw muur met hoekbeschermers voor een strakke afwerking

Een handige tip voorafgaand aan het stucen is om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereiding. Wilt u dat het stucwerk perfect op de muur zit? Overweeg dan hoekbeschermers toe te voegen. Door hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur te plaatsen, blijft alles mooi en goed beschermd.

U moet dit minstens 3 uur voor het stucen klaar hebben. De keuze van beschermers is afhankelijk van de dikte van de stuclaag. Als de stuclaag onder de 3 millimeter dik is, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en bij een stuclaag vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Is ondersteuning gewenst?

Volg deze nuttige adviezen om uw muur optimaal voor stucwerk voor te bereiden!Vindt u stucwerk wat ingewikkeld of heeft u vragen, neem dan gerust contact op!Voor advies en het inplannen van afspraken kunt u E.S. Schilders & Afbouwbedrijf contacteren via 085 106 1495.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1495 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.